Nyheter

2023.12

CYBERSÄKERHET OCH KRAV PÅ UPPDATERING AV MJUKVAROR I FORDON

Inom EU gäller nya förordningar om cybersäkerhet (UN ECE R155) och uppdatering av mjukvaror i fordon (UN ECE R156) med följande obligatoriska efterlevnadsdatum:

1.      Cybersäkerhet (UN ECE R155):

     a.      Obligatorisk för alla nya fordonstyper från och med juli 2022.

     b.      Obligatorisk för alla fordon med första registreringsdatum från och med juli 2024.

2.      Uppdatering av mjukvaror i fordon (UN ECE R156):

     a.      Obligatorisk för alla nya fordonstyper från och med juli 2024.

     b.      Överensstämmelse med standarder för uppdatering av mjukvaror i fordon (UN ECE R156) är redan obligatoriskt för alla nya fordonstyper från och med juli 2022 samt obligatoriskt för alla fordon med första registreringsdatum från och med juli 2024.

Dessa båda förordningar fastställer nya krav på cybersäkerhet och mjukvaruuppdateringar för fordon. Tillverkare av fordon eller karosser måste ha certifierat ett CSMS (ledningssystem för cybersäkerhet) och ett SUMS (ledningssystem för mjukvaruuppdatering) som grund för ett typgodkännande. Företagen måste kunna visa upp denna certifiering för godkännandemyndigheten eller ett institut som är ackrediterat av godkännandemyndigheten.

Det är viktigt att observera att den överensstämmelse med de grundläggande krav som beskrivs i den här riktlinjen kan påverkas av olika faktorer, till exempel användning av styrenheter, fjärrstyrning via radiosignaler, användning av appar eller uppdateringar av den befintliga karosspecifika mjukvaran.

Procedur

Inom det flerstegade EU-ramverket för typgodkännande ansvarar varje påbyggare för att erhålla godkännande och säkerställa överensstämmelse för produktionen av alla system, komponenter eller separata tekniska enheter företaget tillverkar eller lägger till i ett tidigare skede av tillverkningsprocessen. Varje påbyggare måste själv göra en bedömning för att avgöra om karossen eller någon av dess komponenter omfattas av bestämmelserna i förordningarna.

Om karossen eller någon av dess komponenter omfattas av bestämmelserna i förordningarna blir påbyggaren ansvarig för att säkerställa respektive systemgodkännanden. Under implementeringen av strukturen är det dessutom absolut nödvändigt att identifiera säkerhetsrisker, till exempel risken för cyberattacker, med hjälp av en omfattande riskbedömning. Dessa säkerhetsrisker bör även beakta möjliga effekter på det underliggande fordonet och dess säkra drift, och lämpliga åtgärder måste vidtas för att minska dessa risker.

Påbyggare och karossbyggare kan kontakta sina lokala Scania-distributörer för att få hjälp och vägledning.

2023.09

Ny säljutbildning för Smart & Safe, vår nya elarkitektur!

Vi lanserar nya funktioner och stärker ytterligare vårt erbjudande för bussar och turistbussar.

Dessa nya funktioner har införlivats under vårt "Smart & Safe"-paraply.

Några viktiga höjdpunkter i Smart & Safe är:

- Efterlevnad inom cybersäkerhet

- Smart Dash

- Avancerat system för förarassistans (ADAS)

- Anslutna kartor

- Ny elektrisk arkitektur

Under utbildningssektionen hittar du vår senaste säljutbildning för Smart & Safe. Vårt nya elsystem ger nya möjligheter för våra kunder.

Klicka här (infoga länk) för att ta en titt!"

2023.09

CAVA-utbildning tillgänglig

Vid användning av den elektriska PTO (PTO EL) är det viktigt att installationsparametrarna ligger inom de angivna gränsvärdena innan driftsättning kan utförs. Detta är viktigt för att undvika skador på fordonets VCB-system och för att undvika att försämra funktionen hos PTO EL.

”Vi introducerar dokumentet Mätningar på PTO EL vid driftsättning” som en hjälp för påbyggare som ska installera påbyggnadsutrustning för PTO EL-anslutningarna. 

https://til.scania.com/d/bwm/22:10-843?lang=en-GB

Värdeområdet för varje mätpunkt beskrivs i detalj i ”Arbeta med elektriskt kraftuttag (PTO EL)”.  https://til.scania.com/d/bwm/22:10-834?lang=en-GB

Mätpunkterna avser endast de värden som påverkas av driften av det påbyggnadssystem som är anslutet till PTO EL. Karossutrustningen måste uppfylla alla andra krav som anges i ”Arbete med elektriskt kraftuttag (PTO EL)”

Detta nya dokument ska ses som en rutinriktlinje och kan införlivas i påbyggares egna driftsättningsrutiner för karosseriutrustningar.

Scania kan be om mätvärden för driftsättning efter att fordonet tagits i drift av slutkunden, därför är det viktigt att påbyggare dokumenterar dessa driftsättningsvärden i sina egna administrativa rutiner i upp till 8 år.

Se även ”Arbeta med batteridrivna fordon” på https://til.scania.com/w/067497