Nyheter

2023.09

CYBERSÄKERHET OCH KRAV PÅ UPPDATERING AV MJUKVAROR I FORDON

Inom EU gäller nya förordningar om cybersäkerhet (UN ECE R155) och uppdatering av mjukvaror i fordon (UN ECE R156) med följande obligatoriska efterlevnadsdatum:

1.      Cybersäkerhet (UN ECE R155):

     a.      Obligatorisk för alla nya fordonstyper från och med juli 2022.

     b.      Obligatorisk för alla fordon med första registreringsdatum från och med juli 2024.

2.      Uppdatering av mjukvaror i fordon (UN ECE R156):

     a.      Obligatorisk för alla nya fordonstyper från och med juli 2024.

     b.      Överensstämmelse med standarder för uppdatering av mjukvaror i fordon (UN ECE R156) är redan obligatoriskt för alla nya fordonstyper från och med juli 2022 samt obligatoriskt för alla fordon med första registreringsdatum från och med juli 2024.

Dessa båda förordningar fastställer nya krav på cybersäkerhet och mjukvaruuppdateringar för fordon. Tillverkare av fordon eller karosser måste ha certifierat ett CSMS (ledningssystem för cybersäkerhet) och ett SUMS (ledningssystem för mjukvaruuppdatering) som grund för ett typgodkännande. Företagen måste kunna visa upp denna certifiering för godkännandemyndigheten eller ett institut som är ackrediterat av godkännandemyndigheten.

Det är viktigt att observera att den överensstämmelse med de grundläggande krav som beskrivs i den här riktlinjen kan påverkas av olika faktorer, till exempel användning av styrenheter, fjärrstyrning via radiosignaler, användning av appar eller uppdateringar av den befintliga karosspecifika mjukvaran.

Procedur

Inom det flerstegade EU-ramverket för typgodkännande ansvarar varje påbyggare för att erhålla godkännande och säkerställa överensstämmelse för produktionen av alla system, komponenter eller separata tekniska enheter företaget tillverkar eller lägger till i ett tidigare skede av tillverkningsprocessen. Varje påbyggare måste själv göra en bedömning för att avgöra om karossen eller någon av dess komponenter omfattas av bestämmelserna i förordningarna.

Om karossen eller någon av dess komponenter omfattas av bestämmelserna i förordningarna blir påbyggaren ansvarig för att säkerställa respektive systemgodkännanden. Under implementeringen av strukturen är det dessutom absolut nödvändigt att identifiera säkerhetsrisker, till exempel risken för cyberattacker, med hjälp av en omfattande riskbedömning. Dessa säkerhetsrisker bör även beakta möjliga effekter på det underliggande fordonet och dess säkra drift, och lämpliga åtgärder måste vidtas för att minska dessa risker.

Påbyggare och karossbyggare kan kontakta våra lokala Scania-distributörer för att få hjälp och vägledning.

2022-11

ELECTRIC PTO PÅ ELEKTRISKA FORDON

Vid användning av den elektriska PTO (PTO EL) är det viktigt att installationsparametrarna ligger inom de angivna gränsvärdena innan driftsättning kan utförs. Detta är viktigt för att undvika att skador uppstår på fordonets VCB-system och för att uppnå en korrekt funktion hos PTO EL-enheten. Scanias garantier omfattar inte defekter som uppstått till följd av anslutning av komponenter med värden utanför de specificerade gränserna.

Värdeområdet för varje mätpunkt beskrivs i detalj i ”Arbeta med elektriskt kraftuttag (PTO EL)”.

Påbyggaren är därför ansvarig för att mätningar görs innan driftsättningen utförs. Det är viktigt att påbyggaren dokumenterar och lagrar dessa värden för varje fordon i sina egna administrativa system i upp till 8 år. Dessa värden ska på begäran kunna visas upp efter att kunden har tagit fordonet i bruk. Möjligheten att lagra i värden i Scania Product Individual Information (SPII) kan dessutom underlätta kommunikationen. Kontakta din marknadsrepresentant för att få mer information.

2022.10

ELEKTROMEKANISKT PTO TILLGÄNGLIGT FRÅN SCANIA

Ett PTO med roterande anslutning (PTO EM) för elfordon finns tillgängligt via Scanias ordinarie reservdelsförsörjning. EM PTO levereras via Scanias återförsäljningssystem och kan beställas från alla Scaniaåterförsäljare.

 

Satsen består av en elmaskin med pumpanslutning, inverter, vattenpump för kylning, VCA-ledningsnät och VCB-ledningsnät. Allt är förinstallerat i ett stativ som enkelt monteras på påbyggnaden.

 

Ett dokument som innehåller installationsanvisningar, information om kraftuttagets mått och rekommenderade placeringar samt effektdiagram har publicerats. Dokumentet innehåller även information om olika BICT-program och parameterinställningar anpassade till den installerade hydraulutrustningen.

 

2022.09

Ändrad säkerhetspolicy

Till följd av Scanias ändrade säkerhetspolicy kommer instruktioner, ritningar och 3D-modeller för påbyggare i fortsättningen endast att finnas tillgängliga för inloggade användare.  

Du måste vara inloggad med din Truck Bodybuilder-portalroll för att kunna se flikarna Instruktion, Ritningar och 3D på Bodybuilder-portalen.

Samtliga distributörer måste se till att påbyggarna på den egna marknaden har ett korrekt konto i IGA.

Rollen Fristående eller Ägd för Truck Bodybuilder-portalen krävs i IGA.

Det är dessutom viktigt att lägga till både ett mobiltelefonnummer och en e-postadress när du skapar XDS-kontot om du ska beställa en 3D-ritning och signera Scanias digitala sekretessavtal för 3D-modeller.

2022.06

ELECTRIC PTO PÅ ELEKTRISKA FORDON

Vid användning av den elektriska PTO (PTO EL) är det viktigt att installationsparametrarna ligger inom de angivna gränsvärdena innan driftsättning kan utförs. Detta är viktigt för att undvika skador på fordonets VCB-system och för att undvika att försämra funktionen hos PTO EL.

”Vi introducerar dokumentet Mätningar på PTO EL vid driftsättning” som en hjälp för påbyggare som ska installera påbyggnadsutrustning för PTO EL-anslutningarna. 

https://til.scania.com/d/bwm/22:10-843?lang=en-GB

Värdeområdet för varje mätpunkt beskrivs i detalj i ”Arbeta med elektriskt kraftuttag (PTO EL)”.  https://til.scania.com/d/bwm/22:10-834?lang=en-GB

Mätpunkterna avser endast de värden som påverkas av driften av det påbyggnadssystem som är anslutet till PTO EL. Karossutrustningen måste uppfylla alla andra krav som anges i ”Arbete med elektrisk kraftuttag (PTO EL)”

Detta nya dokument ska ses som en rutinriktlinje och kan införlivas i påbyggares egna driftsättningsrutiner för karosseriutrustningar.

Scania kan be om mätvärden för driftsättning efter att fordonet tagits i drift av slutkunden, därför är det viktigt att påbyggare dokumenterar dessa driftsättningsvärden i sina egna administrativa rutiner i upp till 8 år.

Se även ”Arbeta med batteridrivna fordon” på https://til.scania.com/w/067497

april 2022

BRÄNSLEOPTIMERINGSENHET

Om mer utrymme behövs framför eller bakom bränsletanken kan bränsleoptimeringsenheten flyttas under förutsättning att följande krav är uppfyllda:​

  • Bränsleoptimeringsenheten och bränsletanken måste vara placerade i samma vertikalplan

  • Bränsleoptimeringsenheten får endast roteras runt en vertikal axel och därigenom endast flyttas med en bibehållen vinkel i förhållande till markplanet​

  • Bränsleoptimeringsenheten och bränslerören måste vara skyddade från värmekällor​

  • Bränsleoptimeringsenheten och bränslerören måste vara skyddade mot grus, snö m.m. från vägbanan​

  • Möjligheten att underhålla bränsleoptimeringsenheten måste förbli oförändrad. Bottenpluggen och filterpatronen måste vara lättåtkomliga.

  • Om befintliga rör eller elledningar är för korta måste de bytas ut mot nya fullängdsrör eller -kablar av korrekt längd.​

  • Bränsleröret mellan bränsleoptimeringsenheten och motorn får vara högst 12 000 mm långt​

  • Bränsleröret mellan bränsleoptimeringsenheten och bränsletanken får vara högst 2 000 mm långt​

  • Bränslerören och elledningarna ska vara tillräckligt långa för att göra det möjligt att demontera och sänka ned bränsleoptimeringsenheten utan att bränslerören behöver tas bort

2022.03

HYDRAULISK UTRUSTNING FÖR DRIFT AV PÅBYGGNADER​

Alla fordon kan levereras med fabriksmonterade hydrauliska komponenter. ​

De tillgängliga komponenterna är kontrollreglage, hydraulpump, hydrauloljetank, hydraulventil med tryckbegränsningsventil, hydraulslangar, hydraulkopplingar och hydraulolja.​

Mer information om de olika alternativen finns i det dokument om hydraulisk utrustning samt de artikelnummer för slangar och kopplingar för eftermontering som kan beställas från Scaniaåterförsäljarna.​

Dokumenten har uppdaterats med information om det nya program för bränsletankar och hydrauloljetankar som lanserades tillsammans med Scania Super.

2022.02

DOKUMENTET OM FRONTMONTERAD UTRUSTNING HAR UPPDATERATS

Installationskrav för frontmonterad utrustning som stödben och utrustning för snöplogning samt information om flyttning av fordonets frontmonterade radar har lagts till.​

Vid användning av främre stödben, utrustning för snöplogning och annan frontmonterad utrustning utsätts chassiets främre del för stora krafter. Riktlinjerna måste följas för att undvika att fel uppstår. I vissa fall måste installationen godkännas av Scania innan lösningen får användas på ett Scaniafordon.