Nyheter
2024.12
Ny funktion i Scanias Truck Bodybuilder-portal Fabriksmonterade alternativ – Alternativ
En ny funktion har lagts till i Scania Truck Bodybuilder-portalen för att hjälpa påbyggare att hitta tillgängliga alternativ med hjälp av detaljerad information om Fabriksmonterade alternativ.
Den här uppdateringen innehåller en översikt över alla variantkoder relaterade till bodybuildingfunktioner, organiserade i olika avsnitt med definierade underrubriker.
Varje undernummer innehåller direktlänkar till den relevanta påbyggarhandboken, där användarna kan hitta ytterligare specifikationer och detaljerad information om varje variantkod.
Den här förbättringen kan förenkla tillgången till information, hjälpa påbyggare att hantera sin tid på ett effektivt sätt samt optimera användningen av resurser i påbyggnadsprocessen.
Den nya funktionen är också fördelaktig för påbyggare som använder CAVA för påbyggare, eftersom det gör det möjligt för dem att lättare hitta mer detaljerad information om respektive alternativ.
2024.11
CAVA BACK OFFICE FÖR PÅBYGGARE
''DET SÖMLÖSA SÄTTET ATT OPTIMERA EN LASTBILSKONFIGURATION''
CAVA, förkortning för Calculation and Visualization Application, är ett avancerat verktyg som är utformat för optimering av fordonskonfigurationer.
CAVA Back Office är nu även tillgängligt för påbyggare och erbjuder en modulär IT-lösning för fordonsattribut. Det möjliggör en sömlös, effektiv och tillförlitlig process för lastbilsoptimering.
Syftet med CAVA är att förstå produktattribut och juridiska attribut samt säkerställa att fordonen är korrekt konfigurerade och lagenliga.
CAVA innehåller flera moduler, såsom kundkrav, skapande av specifikationer, lasthantering, manövrering och mer. På grund av variationen av funktioner och moduler är det viktigt att genomgå utbildning innan du använder detta verktyg.
Utbildningsmaterial finns på startsidan för Truck Bodybuilder och vägleder dig genom de olika verktygen och funktionerna i CAVA Back Office-systemet.
Om du vill ha mer information, inklusive hur du hanterar behörighet, kan du kontakta din lokala Scania-marknadsrepresentant.
2024.10
EC WVTA – SAMARBETSAVTAL I FLERA STEG
Avtalet om flerstegssamarbete (MSCA) mellan två tillverkare – Scania och en påbyggare – krävs för att uppfylla de europeiska bestämmelserna om typgodkännande av fordon som beskrivs i direktiv 2007/46/EG och förordning (EU) 2018/858.
Dessa regler kräver att tillverkare som är involverade i produktion av fordon i flera steg samarbetar för att säkerställa att det färdiga fordonet uppfyller alla tekniska och regulatoriska krav. Varje tillverkare ansvarar för sin del av godkännandeprocessen och ser till att alla system, komponenter och tekniska enheter uppfyller de nödvändiga standarderna. MSCA underlättar utbytet av dokument och information för att uppnå fullständigt fordonsgodkännande.
När avtalet har undertecknats av båda parter får påbyggaren tillgång till EC Whole Vehicle Type Approval (WVTA) och relaterade undercertifikat, som finns tillgängliga på Scania Truck Bodybuilder-portalen.
Scaniadistributören i karossörens hemland utvärderar och beslutar huruvida karossören är kvalificerad att teckna MSCA med Scania CV AB. Utvärderingen bör bland annat innehålla ett giltigt överensstämmelseintyg för produktionen (COP).
Kontakta din lokala Scaniadistributör via marknadsrepresentanten som anges i hjälpavsnittet i Bodybuilder-portalen för att få mer information.
2023.09
CYBERSÄKERHET OCH KRAV PÅ UPPDATERING AV MJUKVAROR I FORDON
Inom EU gäller nya förordningar om cybersäkerhet (UN ECE R155) och uppdatering av mjukvaror i fordon (UN ECE R156) med följande obligatoriska efterlevnadsdatum:
1. Cybersäkerhet (UN ECE R155):
a. Obligatorisk för alla nya fordonstyper från och med juli 2022.
b. Obligatorisk för alla fordon med första registreringsdatum från och med juli 2024.
2. Uppdatering av mjukvaror i fordon (UN ECE R156):
a. Obligatorisk för alla nya fordonstyper från och med juli 2024.
b. Överensstämmelse med standarder för uppdatering av mjukvaror i fordon (UN ECE R156) är redan obligatoriskt för alla nya fordonstyper från och med juli 2022 samt obligatoriskt för alla fordon med första registreringsdatum från och med juli 2024.
Dessa båda förordningar fastställer nya krav på cybersäkerhet och mjukvaruuppdateringar för fordon. Tillverkare av fordon eller karosser måste ha certifierat ett CSMS (ledningssystem för cybersäkerhet) och ett SUMS (ledningssystem för mjukvaruuppdatering) som grund för ett typgodkännande. Företagen måste kunna visa upp denna certifiering för godkännandemyndigheten eller ett institut som är ackrediterat av godkännandemyndigheten.
Det är viktigt att observera att den överensstämmelse med de grundläggande krav som beskrivs i den här riktlinjen kan påverkas av olika faktorer, till exempel användning av styrenheter, fjärrstyrning via radiosignaler, användning av appar eller uppdateringar av den befintliga karosspecifika mjukvaran.
Procedur
Inom det flerstegade EU-ramverket för typgodkännande ansvarar varje påbyggare för att erhålla godkännande och säkerställa överensstämmelse för produktionen av alla system, komponenter eller separata tekniska enheter företaget tillverkar eller lägger till i ett tidigare skede av tillverkningsprocessen. Varje påbyggare måste själv göra en bedömning för att avgöra om karossen eller någon av dess komponenter omfattas av bestämmelserna i förordningarna.
Om karossen eller någon av dess komponenter omfattas av bestämmelserna i förordningarna blir påbyggaren ansvarig för att säkerställa respektive systemgodkännanden. Under implementeringen av strukturen är det dessutom absolut nödvändigt att identifiera säkerhetsrisker, till exempel risken för cyberattacker, med hjälp av en omfattande riskbedömning. Dessa säkerhetsrisker bör även beakta möjliga effekter på det underliggande fordonet och dess säkra drift, och lämpliga åtgärder måste vidtas för att minska dessa risker.
Påbyggare och karossbyggare kan kontakta sina lokala Scania-distributörer för att få hjälp och vägledning.
2022-11
ELECTRIC PTO PÅ ELEKTRISKA FORDON
Vid användning av den elektriska PTO (PTO EL) är det viktigt att installationsparametrarna ligger inom de angivna gränsvärdena innan driftsättning kan utförs. Detta är viktigt för att undvika att skador uppstår på fordonets VCB-system och för att uppnå en korrekt funktion hos PTO EL-enheten. Scanias garantier omfattar inte defekter som uppstått till följd av anslutning av komponenter med värden utanför de specificerade gränserna.
Värdeområdet för varje mätpunkt beskrivs i detalj i ”Arbeta med elektriskt kraftuttag (PTO EL)”.
Påbyggaren är därför ansvarig för att mätningar görs innan driftsättningen utförs. Det är viktigt att påbyggaren dokumenterar och lagrar dessa värden för varje fordon i sina egna administrativa system i upp till 8 år. Dessa värden ska på begäran kunna visas upp efter att kunden har tagit fordonet i bruk. Möjligheten att lagra i värden i Scania Product Individual Information (SPII) kan dessutom underlätta kommunikationen. Kontakta din marknadsrepresentant för att få mer information.
2022.09
Ändrad säkerhetspolicy
Till följd av Scanias ändrade säkerhetspolicy kommer instruktioner, ritningar och 3D-modeller för påbyggare i fortsättningen endast att finnas tillgängliga för inloggade användare.
Du måste vara inloggad med din Truck Bodybuilder-portalroll för att kunna se flikarna Instruktion, Ritningar och 3D på Bodybuilder-portalen.
Samtliga distributörer måste se till att påbyggarna på den egna marknaden har ett korrekt konto i IGA.
Rollen Fristående eller Ägd för Truck Bodybuilder-portalen krävs i IGA.
Det är dessutom viktigt att lägga till både ett mobiltelefonnummer och en e-postadress när du skapar XDS-kontot om du ska beställa en 3D-ritning och signera Scanias digitala sekretessavtal för 3D-modeller.
2022.06
ELECTRIC PTO PÅ ELEKTRISKA FORDON
Vid användning av den elektriska PTO (PTO EL) är det viktigt att installationsparametrarna ligger inom de angivna gränsvärdena innan driftsättning kan utförs. Detta är viktigt för att undvika skador på fordonets VCB-system och för att undvika att försämra funktionen hos PTO EL.
”Vi introducerar dokumentet Mätningar på PTO EL vid driftsättning” som en hjälp för påbyggare som ska installera påbyggnadsutrustning för PTO EL-anslutningarna.
https://til.scania.com/d/bwm/22:10-843?lang=en-GB
Värdeområdet för varje mätpunkt beskrivs i detalj i ”Arbeta med elektriskt kraftuttag (PTO EL)”. https://til.scania.com/d/bwm/22:10-834?lang=en-GB
Mätpunkterna avser endast de värden som påverkas av driften av det påbyggnadssystem som är anslutet till PTO EL. Karossutrustningen måste uppfylla alla andra krav som anges i ”Arbete med elektrisk kraftuttag (PTO EL)”
Detta nya dokument ska ses som en rutinriktlinje och kan införlivas i påbyggares egna driftsättningsrutiner för karosseriutrustningar.
Scania kan be om mätvärden för driftsättning efter att fordonet tagits i drift av slutkunden, därför är det viktigt att påbyggare dokumenterar dessa driftsättningsvärden i sina egna administrativa rutiner i upp till 8 år.
Se även ”Arbeta med batteridrivna fordon” på https://til.scania.com/w/067497