Uutiset

2024.12

Uusi ominaisuus Scanian kuorma-autojen päällirakentajaportaalissa: Tehtaalla asennetut varustelut – Varustelut

Scanian kuorma-autojen päällirakentajaportaalissa on uusi ominaisuus, joka auttaa päällirakentajia saatavilla olevien varustelujen löytämisessä. Ominaisuuden avulla saadaan yksityiskohtaiset tiedot tehtaalla asennetuista varusteluista.

Tämä päivitys sisältää yleiskatsauksen kaikista päällirakennuksen ominaisuuksiin liittyvistä versiokoodeista, jotka on järjestetty eri osioihin, joissa on määritetyt alaotsikot. 

Jokaisessa alaotsikossa on suorat linkit päällirakentajan käsikirjaan, josta käyttäjät löytävät lisää teknisiä tietoja ja yksityiskohtaista tietoa kaikista versiokoodeista.

Tämä parannus yksinkertaistaa tiedonsaantia ja auttaa päällirakentajia tehokkaassa ajanhallinnassa sekä päällirakennetyön resurssien optimoinnissa. 

Uusi ominaisuus on hyödyllinen myös niille päällirakentajille, jotka käyttävät CAVA-sovellusta. Sovellus yksinkertaistaa tarkkojen tietojen löytämistä kaikista varusteluvaihtoehdoista. 

2024.11

CAVA BACK OFFICE PÄÄLLIRAKENTAJILLE

''SAUMATON TAPA OPTIMOIDA KUORMA-AUTOKOKOONPANO''

CAVA (Calculation and Visualization Application, laskenta- ja visualisointisovellus) on ajoneuvokokoonpanon optimointiin suunniteltu edistyksellinen työkalu.

CAVA Back Office on nyt saatavilla myös päällirakentajille, ja se tarjoaa modulaarisen IT-ratkaisun ajoneuvon ominaisuuksiin. Se mahdollistaa saumattoman, tehokkaan ja luotettavan prosessin kuorma-autojen optimointiin.

CAVA-sovelluksen tarkoituksena on tuntea tuotteen ominaisuudet lainsäädännön näkökulmasta. Sovellus varmistaa, että ajoneuvot on konfiguroitu oikein ja ne täyttävät lainsäädännön vaatimukset.

CAVA-ohjelmistossa on useita ohjelmistomoduuleja, kuten asiakasvaatimukset, teknisen erittelyn luominen, kuormanhallinta, ohjaus ja paljon muuta. Toiminnoissa ja moduuleissa on vaihtelevuutta, joten on välttämätöntä suorittaa koulutus ennen tämän työkalun käyttöä.

Kuorma-autojen päällirakentajaportaalin aloitussivulta on saatavissa koulutusmateriaalia, joka avulla voit tutustua CAVA Back Office -järjestelmän eri työkaluihin ja toimintoihin.

Lisätietoja esimerkiksi käyttöoikeuden hallinnasta saat ottamalla yhteyttä paikalliseen Scanian markkina-alueen edustajaan.

2024.10.

EY WVTA – MONIVAIHEINEN YHTEISTYÖSOPIMUS

Kahden valmistajan – Scanian ja päällirakentajan – välisen monivaiheisen yhteistyösopimuksen (MSCA) on oltava direktiivissä 2007/46/EY ja asetuksessa (EU) 2018/858 määriteltyjen eurooppalaisten ajoneuvojen tyyppihyväksyntämääräysten mukainen.

Nämä määräykset edellyttävät, että monivaiheiseen ajoneuvotuotantoon osallistuvat valmistajat tekevät yhteistyötä varmistaakseen, että valmis ajoneuvo täyttää kaikki tekniset ja lainsäädännölliset vaatimukset. Jokainen valmistaja on vastuussa omasta osastaan hyväksyntäprosessia ja varmistaa, että kaikki järjestelmät, komponentit ja tekniset yksiköt täyttävät tarvittavat standardit. MSCA helpottaa asiakirjojen ja tietojen vaihtoa ajoneuvon täydellisen hyväksynnän saavuttamiseksi.

 

Kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen, päällirakentaja saa käyttöönsä koko ajoneuvon EY-tyyppihyväksynnän (WVTA) ja siihen liittyvät osatodistukset, jotka ovat saatavilla Scanian kuorma-autojen päällirakentajaportaalissa.

 

Päällirakentajan kotimaassa toimiva Scania-jakelija arvioi ja päättää, täyttääkö päällirakentaja MSCA-sopimuksen Scania CV AB:n kanssa. Tähän arviointiin olisi sisällyttävä muun muassa voimassa oleva vaatimustenmukaisuuslausunto tuotannon vaatimustenmukaisuudesta (COP).

 

Lisätietoja saat paikalliselta Scania-jälleenmyyjältä päällirakentajaportaalin Ohje-osiossa mainitun markkinayhteyshenkilön kautta.

2023.09

AJONEUVOJEN KYBERTURVALLISUUS- JA OHJELMISTOPÄIVITYSVAATIMUKSET

Euroopan unionissa uusilla ajoneuvojen kyberturvallisuutta (UN ECE R155) ja ohjelmistopäivityksiä (UN ECE R156) koskevilla asetuksilla on seuraavat pakolliset määräajat.

1.      Kyberturvallisuus (UN ECE R155):

     a.      Pakollinen kaikille uusille ajoneuvotyypeille heinäkuusta 2022 alkaen.

     b.      Pakollinen kaikille ensirekisteröiville ajoneuvoille heinäkuusta 2024 alkaen.

2.      Ajoneuvon ohjelmistopäivitys (UN ECE R156):

     a.      Pakollinen kaikille uusille ajoneuvotyypeille heinäkuusta 2024 alkaen.

     b.      Ajoneuvojen ohjelmistopäivityksiä koskevien asetusten (UN ECE R156) noudattaminen on jo pakollista kaikille uusille ajoneuvotyypeille heinäkuusta 2022 alkaen ja pakollista myös kaikille ensirekisteröitäville ajoneuvoille heinäkuusta 2024 alkaen.

Nämä kaksi asetusta määrittävät uudet vaatimukset autojen kyberturvallisuudelle ja ohjelmistopäivityksille. Valmistajien tai päällirakentajien on sertifioitava CSMS-järjestelmä (kyberturvallisuuden hallintajärjestelmä) ja SUMS-järjestelmä (ohjelmistopäivitysten hallintajärjestelmä) tyyppihyväksynnän perustaksi. Heidän on pystyttävä osoittamaan tämä sertifiointi hyväksyntäviranomaiselle tai hyväksyntäviranomaisen hyväksymälle laitokselle.

On tärkeää huomata, että tässä ohjeessa esitettyjen perusvaatimusten täyttymiseen voivat vaikuttaa muun muassa ohjausyksiköiden, radiokaukosäätimien, sovellusten tai nykyisten korikohtaisten ohjelmistojen päivitysten käyttö.

Menettely

EY:n monivaiheisen tyyppihyväksynnän puitteissa kukin päällirakentaja on vastuussa hyväksynnän hankkimisesta ja vaatimustenmukaisuuden varmistamisesta kaikkien valmistamiensa tai valmistusprosessin aikaisemmassa vaiheessa lisäämiensä järjestelmien, osien tai erillisten teknisten yksiköiden tuotannolle. Heidän on suoritettava arviointi sen määrittämiseksi, kuuluvatko kori tai sen osat asetusten soveltamisalaan.

Jos kori tai sen osat kuuluvat näiden säännösten soveltamisalaan, päällirakentaja on vastuussa vastaavien järjestelmähyväksyntöjen hankkimisesta. Rakenteen toteuttamisen aikana on lisäksi ehdottoman tärkeää tunnistaa turvallisuusriskit, mukaan lukien mahdolliset kyberhyökkäykset, kattavan riskinarvioinnin avulla. Näiden turvallisuusriskien osalta on otettava huomioon mahdolliset vaikutukset perusajoneuvoon ja sen turvalliseen toimintaan, ja näiden riskien lieventämiseksi on toteutettava asianmukaisia toimenpiteitä.

Päällirakentajat voivat kääntyä paikallisen Scanian jälleenmyyjän puoleen saadakseen apua ja opastusta kaikissa muissa kysymyksissä.

2022.11

SÄHKÖAJONEUVOJEN SÄHKÖINEN PTO

Sähköistä voimanottoa (PTO EL) käytettäessä on oleellista, että asennusparametrit ovat määritettyjen raja-arvojen sisällä ennen käyttöönottoa. Tämä on tärkeää, jotta ajoneuvon VCB-järjestelmälle ei aiheudu vahinkoa ja jotta PTO EL toimii oikein. Scanian takuut eivät kata sellaisista liitetyistä komponenteista johtuvia vikoja, joiden arvot ylittävät määritetyt rajat.

Kunkin mittauskohdan arvoalue on kuvattu yksityiskohtaisesti kohdassa "Sähkötoimisen voimanoton (PTO EL) käsittely".

Siksi päällirakentaja vastaa mittausten suorittamisesta ennen käyttöönottoa. Päällirakentajan on dokumentoitava kunkin ajoneuvon arvot omiin hallinnollisiin rutiineihinsa enintään kahdeksan vuoden ajaksi. Arvot on voitava esittää pyydettäessä ajoneuvon käyttöönoton jälkeen. Tiedot voidaan tallentaa viestinnän helpottamiseksi Scania Product Individual Information (SPII) -järjestelmään. Lisätietoja saat markkinayhteyshenkilöltäsi.

2022.09

Muutettu turvallisuuskäytäntöä

Scanian muuttuneen turvallisuuskäytännön vuoksi päällirakenneohjeisiin, piirustuksiin ja 3D:hen vaaditaan kirjautumista.  

Sinun on oltava kirjautuneena kuorma-autojen päällirakentajaportaalin roolissa nähdäksesi portaalissa ohje-, piirustus- ja 3D-välilehden.

Kaikkien tukkumyyjien on varmistettava, että markkina-alueen päällirakentajilla on oikea tili IGA:ssa.

IGA:ssa tarvittava rooli on kuorma-autojen päällirakentajaportaalin riippumaton tai omistettu rooli.

On myös tärkeää lisätä sekä matkapuhelinnumero että sähköpostiosoite, kun luodaan XDS-‎tili, jos tilaat 3D-piirustuksen, ja hyväksyä Scania Digitally -salassapitosopimuksen 3D.

2022.06

SÄHKÖAJONEUVOJEN SÄHKÖINEN PTO

Sähköistä voimanottoa (PTO EL) käytettäessä on oleellista, että asennusparametrit ovat määritettyjen raja-arvojen sisällä ennen käyttöönottoa. Näin voidaan välttää ajoneuvon VCB-järjestelmän vaurioituminen ja PTO EL:n toiminnan heikkeneminen.

Julkaisemme päällirakentajien tueksi asiakirjan "PTO EL:n mittaukset käyttöönoton yhteydessä", joka koskee PTO EL -liitäntöihin tehtävien päällirakennelaitteiden asennustöitä. 

https://til.scania.com/d/bwm/22:10-843?lang=en-GB

Kunkin mittauspisteen arvoalue on kuvattu tarkemmin kohdassa “Sähköiseen voimanottoon (PTO EL) liittyvät työt”.  https://til.scania.com/d/bwm/22:10-834?lang=en-GB

Mittauspisteet ja niiden tavoitearvot on valittu sillä perusteella, että juuri niihin PTO EL:ään kytketyn päällirakennejärjestelmän toiminta vaikuttaa. Päällirakennelaitteiden on täytettävä kaikki muut kohdan “Sähköiseen voimanottoon (PTO EL) liittyvät työt” vaatimukset

Tämä uusi asiakirja toimii käytännön ohjeena, jonka voi haluttaessa sisällyttää päällirakentajan omiin päällirakennelaitteita koskeviin käyttöönotto-ohjeisiin.

Scania saattaa tiedustella käyttöönoton mittausarvoja sen jälkeen, kun loppuasiakas on ottanut ajoneuvon käyttöönsä. Siksi on tärkeää, että päällirakentajat dokumentoivat käyttöönottoarvot osana omia hallinnollisia käytäntöjään ja säilyttävät ne jopa 8 vuoden ajan.

Katso myös “Sähköajoneuvoihin liittyvät työt”; https://til.scania.com/w/067497