Nieuws

2023.09

VEREISTEN CYBERVEILIGHEID EN VOERTUIGSOFTWARE-UPDATES

In de Europese Unie heeft nieuwe regelgeving op het gebied van cyberveiligheid (UN ECE R155) en voertuigsoftware-updates (UN ECE R156) de volgende verplichte nalevingsdatums:

1.      Cyberveiligheid (UN ECE R155):

     a.      Verplicht voor alle nieuwe voertuigtypes vanaf juli 2022.

     b.      Verplicht voor alle voertuigen met eerste registratie vanaf juli 2024.

2.      Voertuigsoftware-update (UN ECE R156):

     a.      Verplicht voor alle nieuwe voertuigtypes vanaf juli 2024.

     b.      Conformiteit met de standaarden voor voertuigsoftware-updates (UN ECE R156) is vanaf juli 2022 al verplicht voor alle nieuwe voertuigtypes en is ook verplicht voor alle voertuigen met eerste registratie vanaf juli 2024.

Deze twee voorschriften stellen nieuwe eisen aan de cyberveiligheid van auto's en software-updates. Fabrikanten of carrosseriebouwers moeten een gecertificeerd CSMS (regelsysteem voor cyberbeveiliging) en een SUMS (regelsysteem voor software-updates) hebben als basis voor typegoedkeuring. Ze moeten deze certificering kunnen aantonen aan de keuringsinstantie of een door de keuringsinstantie geaccrediteerde instelling.

Het is belangrijk op te merken dat de naleving van de basisvereisten die in deze richtlijn worden beschreven, onder meer kan worden beïnvloed door het gebruik van regeleenheden, radio-afstandsbedieningen, apps of updates van de bestaande carrosseriespecifieke software.

Procedure

Binnen het kader van EC meerfasige typegoedkeuring is elke carrosseriebouwer verantwoordelijk voor het verkrijgen van goedkeuring en het garanderen van conformiteit voor de productie van alle systemen, componenten of afzonderlijke technische eenheden die ze produceren of toevoegen in een eerdere fase van het productieproces. Ze moeten een beoordeling uitvoeren om te bepalen of de carrosserie of de componenten daarvan onder de regelgeving vallen.

Als de carrosserie of componenten ervan onder het toepassingsgebied van deze regelgeving vallen, wordt het de verantwoordelijkheid van de carrosseriebouwer om de overeenkomstige systeemgoedkeuringen te verkrijgen. Bovendien is het tijdens de implementatie van de structuur absoluut noodzakelijk om veiligheidsrisico's, inclusief de kans op cyberaanvallen, te identificeren door middel van een uitgebreide risicobeoordeling. Bij deze veiligheidsrisico's moet rekening worden gehouden met de mogelijke gevolgen voor het basisvoertuig en de veilige werking ervan, en er moeten passende maatregelen worden getroffen om deze risico's te beperken.

Voor verdere vragen of inlichtingen kunnen carrosseriebouwers contact opnemen met hun lokale Scania-distributeur voor hulp en begeleiding.

2022.11

ELEKTRISCHE PTO OP ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

Bij gebruik van de elektrische PTO (PTO EL) is het essentieel dat de installatieparameters binnen de gespecificeerde grenswaarden liggen voordat CAN wordt uitgevoerd. Dit is belangrijk om schade aan het VCB-systeem van het voertuig te voorkomen en om de juiste functionaliteit van de PTO EL te bereiken. Scania-garanties dekken geen defecten als gevolg van aangesloten componenten met waarden buiten de gespecificeerde limieten.

Het waardebereik voor elk meetpunt wordt gedetailleerd beschreven in "Werkzaamheden aan elektriciteit krachtafnemer (PTO EL)".

Daarom is de carrosseriebouwer verantwoordelijk voor het uitvoeren van metingen voorafgaand aan de inbedrijfstelling. Het is belangrijk dat de carrosseriebouwer deze waarden voor elk voertuig maximaal 8 jaar documenteert in zijn eigen administratieve routines en op verzoek moet kunnen worden getoond nadat het voertuig door de klant in gebruik is genomen. Er is een mogelijkheid om in Scania Product Individual Information (SPII) op te slaan om de communicatie te vergemakkelijken. Neem voor meer informatie contact op met uw marktcontactpersoon.

2022.10

ELEKTRO-MECHANISCH PTO BESCHIKBAAR VAN SCANIA

Een roterende PTO-interface (PTO EM) voor elektrische voertuigen is beschikbaar via de gewone onderdelenvoorziening van Scania. De EM PTO wordt geleverd via het Scania-retailsysteem en kan worden besteld bij elke Scania-dealer.

 

De kit bestaat uit een elektrische machine met pompaansluiting, omzetter, waterpomp voor koeling, VCA-kabelboom en VCB-kabelboom. Alles is voorgemonteerd in een statief om het gemakkelijk op de carrosserie te passen.

 

Er wordt een instructie vrijgegeven met daarin installatie-instructies, afmetingen en aanbevolen locaties van de krachtafnemer, evenals stroomschema's. Het bevat ook informatie over verschillende BICT-programma's en parameterinstellingen, afhankelijk van de geïnstalleerde BCI-apparatuur.

 

2022.09

Beveiligingsbeleid gewijzigd

Vanwege het gewijzigde beveiligingsbeleid van Scania, zullen carrosseriebouwer instructies en tekeningen en 3D achter een portaal geplaatst waarin moeten ingelogd.  

U moet ingelogd zijn met de Truck carrosseriebouwer portaalfunctie om de Instrucktion and Drawings en 3D tab te zien in de carrosserie builder portaal.

Alle distributeurs moeten ervoor zorgen dat carrosseriebouwers op uw markt een correct account hebben in IGA.

De functie die nodig is in IGA is Truck carrosseriebouwer portal Independent functie of Truck carrosseriebouwer portal Owned functie.

Het is ook belangrijk om zowel het Mobil-nummer als het e-mailadres toe te voegen bij het aanmaken van het XDS-account als u een 3D-tekening wilt bestellen en een Scania Digitally vertrouwelijkheidsovereenkomst 3D wilt ondertekenen

2022.06

ELEKTRISCHE PTO OP ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

Bij gebruik van de elektrische PTO (PTO EL) is het essentieel dat de installatieparameters binnen de gespecificeerde grenswaarden liggen voordat CAN wordt uitgevoerd. Dit is belangrijk om schade aan het VCB-systeem van het voertuig te voorkomen en om te voorkomen dat de functie van PTO EL wordt aangetast.

We introduceren het document "Metingen op PTO EL bij inbedrijfstelling" als hulp voor carrosseriebouwers die carrosserie-apparatuur zullen installeren op de PTO EL-verbindingen. 

https://til.scania.com/d/bwm/22:10-843?lang=en-GB

Het waardebereik voor elk meetpunt wordt in detail beschreven in "Werk aan elektrische krachtafnemer (PTO EL)". https://til.scania.com/d/bwm/22:10-834?lang=en-GB

De meetpunten zijn alleen gericht op de waarden die worden beïnvloed door de werking van de carrosseriesysteem die is verbonden met de PTO EL. De carrosserie-apparatuur moet voldoen aan alle andere vereisten vermeld in "Werk aan elektrische krachtafnemer (PTO EL)"

Dit nieuwe document zal worden beschouwd als een routinerichtlijn en CAN moet worden opgenomen in carrosseriebouwer eigen inbedrijfstellingsroutines voor zijn carrosserie-apparatuur.

Scania kan de meetwaarden voor inbedrijfstelling vragen nadat het voertuig door de eindklant in gebruik is genomen, daarom is het belangrijk dat carrosseriebouwers deze waarden voor inbedrijfstelling gedurende maximaal 8 jaar documenteren in hun eigen administratieve routines.

Zie ook "Werk aan accu elektrische voertuigen"; https://til.scania.com/w/067497

2022.04

BRANDSTOFOPTIMALISERINGSEENHEID

Als er meer ruimte voor of achter de brandstoftank nodig is, is het mogelijk om de brandstofoptimaliseringseenheid te verplaatsen als aan de volgende vereisten is voldaan:​

  • De brandstofoptimaliseringseenheid en brandstoftank worden in hetzelfde verticale vlak geplaatst​

  • De brandstofoptimaliseringseenheid CAN kan alleen worden gedraaid rond een verticale as en daardoor alleen worden verplaatst met een behouden hoek ten opzichte van de grond​

  • De brandstofoptimaliseringseenheid en brandstofleidingen moeten worden beschermd tegen warmtebronnen​

  • De brandstofoptimaliseringseenheid en brandstofleidingen worden beschermd tegen grind, sneeuw enz. van de weg​

  • Mogelijkheid tot onderhoud van de brandstofoptimaliseringseenheid moet behouden blijven, bijv. de onderste plug en het filterpatroon moeten gemakkelijk toegankelijk zijn.​

  • Als er langere leidingen of kabels nodig zijn, moeten deze worden vervangen door nieuwe leidingen over de volledige lengte van de benodigde lengte.​

  • Maximale lengte voor brandstofleiding tussen brandstofoptimaliseringseenheid en motor is 12.000 mm​

  • Maximale lengte voor brandstofleiding tussen brandstofoptimaliseringseenheid en brandstoftank is 2000 mm​

  • Brandstofleidingen en elektrische kabels moeten lang genoeg zijn om de brandstofoptimaliseringseenheid te kunnen demonteren en neerlaten zonder de brandstofleidingen te verwijderen

2022.03

HYDRAULISCHE APPARATUUR VOOR VOEDING CARROSSERIE

Alle voertuigen kunnen af fabriek worden uitgerust met verschillende hydraulische onderdelen.

Beschikbare onderdelen; besturing, hydraulische pomp, reservoir hydraulische olie, hydraulisch klep met drukbegrenzingsklep, hydraulisch slangen en koppelingen evenals hydrauliekolie.​

Meer informatie over de verschillende opties vind je in het document hydraulische apparatuur, evenals onderdeelnummers voor slangen en koppelingen voor achteraf aanbrengen die kunnen worden besteld bij Scania-dealers.​

Documenten worden bijgewerkt met informatie over het nieuwe brandstof- en hydraulischetankprogramma dat is geïntroduceerd in samenwerking met Scania Super.

2022.02

DOCUMENT VOOR AAN VOORZIJDE GEMONTEERDE APPARATUUR IS BIJGEWERKT

Vereisten voor installatie van vooraan gemonteerde uitrusting, bijvoorbeeld steunpoten en sneeuwploeguitrusting, evenals informatie over het verplaatsen van de voorkant radar is toegevoegd.​

Bij gebruik van voorste steunpoten, sneeuwploeguitrusting en ander vooraan gemonteerd materiaal wordt het voorste gedeelte van de chassis blootgesteld aan grote krachten. De richtlijnen moeten worden gevolgd om eventuele storingen te voorkomen. In sommige gevallen moet de installatie worden goedgekeurd door Scania voordat de oplossing kan worden gebruikt op een Scania-voertuig.